Declararea mărfurilorActele necesare pentru import

Actele necesare pentru import

10626

I. Acte generale

În scopul declarării mărfurilor, agentul economic trebuie să dețină un set de date aferente tranzacției, asigurînd veridicitatea și plenitudinea informațiilor.

Vămuirea mărfurilor se efectuează în baza unei declarații vamale, care se depune concomitent cu documentele ce justifică datele indicate în declarația vamală. Setul minim de acte necesare vămuirii include:

1. document comercial – invoice/factură;

2. document de transport actul oficial ce însoțește încărcătura şi conține informația despre punctele de plecare și de sosire, denumirile transportatorului, expeditorului, destinatarului, condițiile şi caracterul deplasării, precum şi trăsăturile caracteristice de bază ale mărfurilor transportate.

a) La deplasarea cu transportul auto:

- CMR – scrisoarea de trăsură internațională prevăzută de Convenția internațională cu privire la contractul de transport al încărcăturilor pe calea auto (or. Geneva, 12.05.1956);

- Carnetul TIR prevăzut de Convenția internațională cu privire la transportul internațional de încărcături sub acoperirea Carnetului TIR (or. Geneva, 14.11.1975).

b) La transportarea cu transportul aerian – scrisoarea de trăsură (fraht) prevăzută de Convenția privind unificarea unor reguli referitor la transporturile internaționale aeriene (or. Varșovia, 12.10.1929).

c) La deplasarea cu transportul feroviar – scrisoarea de trăsură prevăzută de Acordul internațional privind transportul internațional de mărfuri pe calea ferată (intrat în vigoare la 01.11.1951).

d) La deplasarea mărfurilor cu mijloacele de transport naval – conosamentul prevăzut de Convenția ONU cu privire la transportul maritim al încărcăturilor (or. Hamburg, 1978). 

3. actul permisiv, doar în cazuri stabilite în legislație.

Cu toate că aceste documente sînt suficiente pentru depunerea unei declarații, declarantul poate să anexeze și alte acte pe care le consideră relevante, precum contractul, documente de plată etc.

În cazul în care actele prezentate de declarant nu confirmă toate datele din declarația vamală, autoritatea vamală poate solicita prezentarea unor acte suplimentare. Prin urmare, în cazul selectării declarației pentru controlul documentar sau fizic (culoarul de vămuire galben sau roșu), declarantul trebuie să prezinte toate actele solicitate de organul vamal.

Actele anexate la declarația vamală trebuie să fie prezentate autorității vamale în original, iar în cazul declarării electronice, documentele sînt scanate și atașate la declarația vamală.

Dacă declarantul deține actele necesare vămuirii completate în limbi străine, organul vamal poate solicita traducerea acestora. Organul vamal poate accepta totuși documente prezentate în limbile străine vorbite de funcționarii vamali.

 

II. Acte permisive

La introducerea sau scoaterea unor categorii de mărfuri pe/de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, declarantul trebuie să dețină unul dintre următoarele acte permisive: licență, autorizație sau certificat.

Nomenclatorul actelor permisive este aprobat prin Legea nr.160/22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și conține:

  • toate actele permisive din RM;
  • lista autorităților emitente de acte permisive;
  • costul actului permisiv;
  • perioada de valabilitate a actului permisiv.

Notă: Instituțiile de stat nu sînt în drept să emită, să ceară sau să oblige agenții economici să obțină sau să prezinte un act permisiv dacă acesta nu este prevăzut de Nomenclatorul actelor permisive.

 

Pentru a cunoaște actele permisive relevante mărfurilor pe care intenționați să le importați/exportați, normele legale, autoritățile competente să le emită și datele de contact ale acestora, precum și toate reglementările tarifare și netarifare ale Republicii Moldova la importul și exportul de mărfuri vă recomandăm să consultați Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova (abreviat TARIM), pe Portalul de Informații Comerciale - www.trade.gov.md (pagină oficială gestionată de Serviciul Vamal al Republicii Moldova).

 

Legislația:

Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/20.07.2000

Legea nr.160/22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător

Hotărîrea Guvernului nr. 1140/02.11.2005 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a destinaţiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova

Ordinul Serviciului Vamal nr. 276/24.10.2002 cu privire la perfectarea actelor vamale la vămuirea mărfurilor provenite din tranzacțiile economice externe

 


filter.type.import
filter.type.export
filter.location
filter.tarim
filter.info
filter.tarifs

No Data

contact-center.title

contact-center.info

contact-center.note

call-center

footer.tip

country

footer.tip.location

footer.tip.street

fax: footer.tip.fax

email: footer.tip.email

phone: footer.tip.phone

footer.info

country

footer.info.location

footer.info.street

fax: footer.info.fax

email: footer.info.email

phone: footer.info.phone

footer.title

footer.content

footer.note