Declararea mărfurilor urmează a fi realizată prin intermediul reprezentantului în relațiile cu Serviciul Vamal, care este brokerul vamal sau declarantul.
Declarant este considerată orice persoană care are dreptul de a dispune de mărfuri şi/sau de mijloace de transport, care întocmeşte declaraţia vamală în numele său sau în al cărei nume este întocmită declaraţia vamală, fără a apela la serviciile unui broker vamal, şi care este autorizată să folosească sistemul informatic vamal pentru declararea mărfurilor.
Orice agent economic poate fi declarant și poate depune declarația vamală în nume propriu fără a apela la intermediari sau la brokeri vamali.
I. Condițiile de autorizare și dobândire a statutului de declarant în nume propriu
1. să fie înregistrat în Sistemul Informațional „Asycuda World” în scopuri vamale.
Declarantul trebuie să fie înregistrat în Republica Moldova și doar în cazul depunerii declarației vamale de tranzit în calitate de declarant poate fi o persoană din altă țară.
2. să fie autorizat pentru accesarea modulului informatic din Sistemul Informațional „Asycuda World”, care este necesar pentru procesarea declarației vamale.
Autorizația cu privire la calitatea de utilizator al sistemului informatic vamal se eliberează agenților economici care corespund următoarelor condiții:
- dispun de infrastructură informatică adecvată;
- utilizează standardele de conexiune la sistemul informaţional vamal agreate de Serviciul Vamal;
- nu au datorii faţă de Serviciul Vamal;
- dispun de cel puţin un specialist în domeniul vămuirii angajat.
Pentru obținerea unei autorizații de la Aparatul Central al Serviciului Vamal, agentul economic urmează să depună o cerere și o declarație-angajament (.docx, .pdf), la care se anexează:
- schema tehnică prin care se va realiza conexiunea la sistemul informaţional vamal;
- copia certificatului de înregistrare, care cuprinde codul unic de înregistrare (IDNO).
Serviciul Vamal verifică cererea de autorizare, documentele anexate şi schema tehnică prin care se va realiza conexiunea la sistemul informaţional vamal.
În cazul în care agentul economic întrunește cumulativ toate condițiile stabilite, autorizația se eliberează printr-un ordin al Serviciului Vamal, în baza căruia agentul economic primește cheile de acces la modulul informatic pentru prelucrarea declaraţiei vamale în detaliu.
Autorizația poate fi anulată de Serviciul Vamal atunci când se constată că una dintre condiţiile ce au stat la baza acordării autorizării nu mai este îndeplinită sau când persoana autorizată nu respectă regulile de funcţionare şi de securitate impuse de sistemul informatic vamal.
O nouă autorizație poate fi emisă după un an calendaristic de la data anulării autorizării precedente.
3. să dețină o semnătură electronică eliberată de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (https://www.semnatura.md/)
II. Drepturile și obligațiile declarantului în nume propriu
Agentul economic, în calitate de declarant în nume propriu, își asumă responsabilitatea pentru achitarea taxelor și impozitelor, depunerea declarației vamale și a actelor necesare, prezentarea mărfurilor și acordarea Serviciului Vamal a asistenței în procesul de control vamal.
Declarantul este obligat:
- să declare mărfurile şi mijloacele de transport conform procedurii stabilite de Codul vamal şi de alte acte normative;
- să prezinte, la cererea organului vamal, mărfurile şi mijloacele de transport pe care le declară;
- să prezinte organului vamal documentele şi informaţiile suplimentare necesare vămuirii;
- să plătească drepturile de import sau de export;
- să acorde organului vamal asistenţă în efectuarea operaţiilor de vămuire, inclusiv prin efectuarea operaţiilor de încărcare-descărcare şi a altor operaţii.
Declarantul are dreptul, până la prezentarea declaraţiei vamale, să efectueze, sub supraveghere vamală, examinarea, măsurarea, cântărirea mărfurilor şi a mijloacelor de transport, precum şi să preleve, cu permisiunea organului vamal, probe şi mostre.
Legislația: