Proceduri de tranzitNCTS - Noul Sistem Computerizat de Tranzit

NCTS - Noul Sistem Computerizat de Tranzit

8410

Începând cu 1 iulie 2024 Serviciul Vamal a dat start primelor operațiuni de tranzit la nivel național în sistemul NCTS  (New Computerized Transit System). 

Trecerea operatorilor economici la sistemul NCTS se va efectua etapizat (pe perioada a 3 luni), perioadă de timp în care operatorii economici vor dispune de timpul necesar pentru pregătirea personalului și să se conformeze cerințelor Noului Cod vamal.

Noul Sistem Computerizat de Tranzit va fi utilizat pentru:
- operațiunile de tranzit la nivel național în conformitate cu prevederile Codului vamal nr.95/2021 și a Regulamentului de aplicare a Codului vamal aprobat prin Regulamentul de aplicare a Codului vamal nr.92/2023; 
- operațiunile de tranzit comun după aderarea Republicii Moldova la Convenția privind regimul de tranzit comun, încheiată la Interlaken, 1987.

Principalele avantaje ale NCTS sunt următoarele:

  • pentru operatorii economici: 
  • schimbul direct de date electronice cu autoritățile vamale,
  • reducerea timpului pentru formalitățile vamale,
  • volumul redus de muncă administrativă,
  • încheierea mai rapidă a regimului de tranzit și eliberarea garanției de către postul vamal de plecare,
  • mai multe informații disponibile (de exemplu, despre statutul operațiunii)
  • costuri reduse ale formalităților de tranzit;

 

  • pentru Serviciul Vamal: 
  • schimbul de date "în timp real" între autoritățile vamale,
  • excluderea manipulării frauduloase a documentelor,
  • reducerea numărului de investigări,
  • controale selective bazate pe analiza riscului,
  • mai bună planificare și utilizare a resurselor umane,
  • mai bună calitate a statisticilor de tranzit.

După aderarea Republicii Moldova la Convenția de Tranzit Comun, NCTS5-MD va permite integrarea cu rețelele vamale europene și internaționale, facilitând schimburile comerciale într-un mediu mai sigur și mai eficient și reducând timpii de așteptare la birourile vamale

NCTS  (New Computerized Transit System – Noul Sistem Computerizat de Tranzit) este un sistem european de management și control, bazat pe depunerea declarației de tranzit în format electronic și pe schimburi electronice de date între posturile vamale implicate într-o operație de tranzit: postul de plecare, postul de tranzit și cel de destinație. Printre avantajele NCTS se numără: îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, confirmarea informatică a operației de tranzit, reducerea costurilor și întârzierilor determinate de declararea bunurilor pe hârtie, precum și diminuarea incidenței riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea on-line a operațiilor de tranzit etc.

NCTS este utilizat, la nivel internațional, în momentul de față, în 27 de state membre ale UE, 4 state membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb – AELS (Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein), Turcia, Serbia, Macedonia de Nord, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Ucraina, drept bază juridică servind Convenția privind regimul de tranzit comun și Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, încheiate la Interlaken, Elveția, la 20 mai 1987.

Convențiile în cauză prevăd posibilitatea aderării țărilor terțe, însă cu condiția că acestea sunt invitate să o facă de către depozitar (Secretarul General al Consiliului UE), ca urmare a hotărârii Comisiei mixte UE-AELS, responsabile de administrarea și implementarea Convențiilor, în care sunt reprezentate toate părțile contractante (din iunie 2009, RM deține statutul de observator în Comisia mixtă și în grupurile de lucru ale  NCTS).

La 26 septembrie 2023 a fost lansat proiectul de implementare a NCTS, care se elaborează de către Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare cu suportul Uniunii Europene. Implementarea propriu-zisă a proiectului este preconizată pentru anul 2025.


filter.type.import
filter.type.export
filter.location
filter.tarim
filter.info
filter.tarifs

No Data

contact-center.title

contact-center.info

contact-center.note

call-center

footer.tip

country

footer.tip.location

footer.tip.street

fax: footer.tip.fax

email: footer.tip.email

phone: footer.tip.phone

footer.info

country

footer.info.location

footer.info.street

fax: footer.info.fax

email: footer.info.email

phone: footer.info.phone

footer.title

footer.content

footer.note