Declararea mărfurilorProcedura și termenul de declarare

Procedura și termenul de declarare

10328

Procedura și termenul de declarare

Toate mărfurile care trec frontiera vamală sunt supuse declarării prin perfectarea și depunerea de către reprezentantul în relațiiile cu Serviciul Vamal a unei declarații vamale.

Notă: Doar operatorii economici înregistrați în calitate de subiecți ai activității economice externe pot declara mărfuri.

 

I. Locul declarării mărfurilor

Mărfurile introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova se prezintă pentru vămuire la postul vamal responsabil din raza de activitate unde se află destinatarul mărfii, în orele de program ale acestuia.

Operatorii economici din raioanele de est ale Republicii Moldova la posturile vamale:

  • 2150-CĂUŞENI 1 (PVI);
  • 2170-BULBOACA (PVI);
  • 2180-BENDER2 (PVI, feroviar);
  • 2190-REZINA (PVI);
  • 2200-RÎBNIŢA (PVI);
  • 2241-ZCV CRIULENI (Criuleni 14, 18) (PVIC);
  • 2320-CUCIURGANI (PVFI, rutier).

Posturile vamale acordă prioritate la vămuirea mărfurilor perisabile şi cele uşor alterabile.

Vămuirea mărfurilor la alte posturi vamale interne din cadrul altui Birou vamal decât locul de înregistrare a sediului juridic al operatorului economic, se permite la prezentarea de către acesta a Acordului de vămuire a mărfurilor la alte posturi vamale (în continuare Acord), eliberat de către Biroul vamal în raza de activitate a căruia îşi are înregistrat sediul juridic operatorul economic solicitant.

Modelul-tip a Cererii şi a Acordului, cît şi procedura de eliberare a acestuia este stabilit în Instrucţiune, conform anexei la Ordinul SV nr. 558-O/2023 cu privire la desemnarea posturilor vamale pentru prezentarea şi vămuirea mărfurilor.

 

II. Declararea mărfurilor în vamă şi supravegherea vamală

Toate mărfurile destinate plasării sub un anumit regim vamal, cu excepţia regimului de zonă liberă, fac obiectul unei declaraţii vamale corespunzătoare regimului respectiv.

Declaraţia vamală se depune folosind tehnici de prelucrare electronică a datelor. În cazuri specifice, prevăzute de Codul vamal nr.95/2021 sau de Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal, declaraţia vamală poate fi depusă prin alte mijloace decât tehnicile electronice de prelucrare a datelor:

a) în scris;

b) verbal;

c) prin orice altă acţiune.

Mărfurile autohtone declarate pentru export, perfecţionare pasivă sau tranzit intern se află sub supraveghere vamală din momentul acceptării declaraţiei şi până în momentul în care sunt scoase în afara teritoriului vamal, sunt abandonate în favoarea statului sau sunt distruse ori până când declaraţia vamală este invalidată.

Mijloacele de transport auto care, la introducerea în Republica Moldova, nu au fost plasate într-un regim vamal nu pot fi înmatriculate la Agenţia Servicii Publice. Se interzice înmatricularea primară a mijloacelor de transport auto, a caroseriilor şi a motoarelor prohibite.

Înmatricularea de stat a mijloacelor de transport auto în temeiul titlurilor de proprietate se efectuează cu condiţia prezentării actelor vamale stabilite de Serviciul Vamal, care confirmă autorizarea punerii mijlocului de transport în liberă circulaţie.

Cu excepţia cazurilor când aparatul central al Serviciului Vamal dispune altfel, subdiviziunea Serviciului Vamal competentă pentru plasarea mărfurilor sub un regim vamal este biroul vamal responsabil de teritoriul unde mărfurile sunt prezentate în vamă

         

Declararea mijlocului de transport auto

Drept bază la calcularea termenului de exploatare a mijlocului de transport auto, a caroseriei şi a motorului se ia anul de fabricaţie. Anul de fabricaţie se stabileşte în baza datelor ce se conţin în certificatul de înmatriculare (paşaportul tehnic) şi în codul VIN (numărul de identificare al vehiculului). În cazul necorespunderii datelor din documentele de înmatriculare cu cele din codul VIN sau în cazul în care o persoană prezintă copii de pe documentele de înmatriculare, eliberate anterior de ţara exportatoare a vehiculului, şi există suspiciuni privind anul de fabricaţie indicat în aceste copii, drept bază se iau datele uzinei producătoare a vehiculului sau informaţia obţinută de la dealerii autorizaţi ai producătorilor de maşini.

 

Controlul vamal al mărfurilor

Sistemul informatic repartizează declarația vamală pe unul din cele trei tipuri de culoare pentru efectuarea controlului vamal:

Culoarul verde - permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea controlului documentar şi fizic. 
Culoarul galben - permite acordarea liberului de vamă după efectuarea controlului documentar, dar fără efectuarea controlului fizic.
Culoarul roșu - permite acordarea liberului de vamă exclusiv după efectuarea controlului documentar şi fizic.

În anumite situații, pe baza analizei de risc, funcționarul vamal are dreptul să redirecționeze declarația vamală de pe un culoar pe altul, în descreștere de la verde spre roșu.

 

 Liber de vamă

După efectuarea controlului vamal, în funcție de culoarul de vămuire și întrunirea tuturor cerințelor stabilite de legislația în vigoare, funcționarul vamal validează declarația vamală și acordă liberul de vamă, iar mărfurile dobândesc statutul de mărfuri puse în liberă circulație.

Notă: Declarația vamală validată și actele de însoțire trebuie păstrate minimum 5 ani, pentru a fi prezentate Serviciului Vamal în cazul unui control ulterior.

 

Achitarea drepturilor de import

Drepturile de import urmează a fi achitate în prealabil, anterior depunerii declarației vamale, în cuantumul stabilit de reprezentantul dumneavoastră (consultați rubrica Drepturi de import).

 

Actele necesare pentru mărfurile puse în libera circulație

În scopul declarării mărfurilor, operatorul economic trebuie să dețină un set de date aferente tranzacției, asigurînd veridicitatea și plenitudinea informațiilor.

Vămuirea mărfurilor se efectuează în baza unei declarații vamale, care se depune reieșind din particularitățile tranzacției și destinației vamale solicitate, fiind însoțită de acte care confirmă datele înscrise în declarație, dar minimum de următoarele acte obligatorii:

1) documente comerciale – tipuri de documente utilizate în comerţul exterior, necesare organelor vamale pentru a determina valoarea mărfurilor importate (costul). În calitate de documente comerciale sunt utilizate: factura comercială/invoice (commercial invoice), factura proforma (proforma invoice), factura definitivă (definitive invoice), altele. Contractul în baza căruia au fost livrate mărfurile se referă la contractul comercial internaţional, care este acordul de voinţă realizat între doi sau mai mulţi participanţi la comerţul internaţional din state diferite prin care se stabilesc, se modifică sau se sting raporturi juridice de comerţ internaţional (Convenţia de la Viena din 1980).

2) documente de transport şi vamale – tipuri de documente, care se utilizează corespunzător tipului de transport şi conform legislaţiei: CMR (scrisoare de transport rutier), SMPS/SMGS (scrisoare de transport feroviar), AirWayBill (scrisoare de transport aerian-fraht), Bill of lading (conosament), Carnetul TIR, Carnetul ATA, declaraţia vamală de tranzit (T1), borderou de transport şi altele care confirmă legalitatea operaţiunii de transportare a mărfurilor.

3) acte permisive, necesare pentru acordarea liberului de vamă (după caz) – actele permisive prevăzute de Nomenclatorul actelor permisive, eliberate de autorităţile emitente persoanelor fizice şi persoanelor juridice pentru practicarea activităţii de întreprinzător (licenţe, autorizaţii, avize, certificate, permise), prevăzute în anexa nr.1 la Legea privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător nr.160/2011 şi cele care stabilesc restricţii la introducerea şi scoaterea mărfurilor, precum şi alte acte necesare pentru vămuirea mărfurilor, cu acordarea facilitaţilor vamale şi fiscale (ajutor umanitar, proiecte de asistenţă tehnică şi investiţională etc.) şi care cuprind acte ce confirmă acordarea de facilităţi fiscale şi vamale, în corespundere cu legislaţia.

4) acte suplimentare recunoscute conform practicilor de comerţ internaţional (după caz) – acte necesare pentru aplicarea prevederilor ce reglementează punerea în liberă circulaţie a mărfurilor declarate, altele decît cele menţionate mai sus. Actele suplimentare se prezintă în cazul existenţei temeiului pentru solicitarea acestora de către autoritatea vamală.

Actele, în baza cărora au fost completate declaraţiile vamale electronice se vor arhiva în format electronic conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal şi se vor păstra obligatoriu de către declarant. 

 

Legislația:

Codul vamal al Republicii Moldova nr. 95/24.08.2021

Legea nr.160/22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător

Hotărîrea Guvernului nr. 92/28.02.2023 cu privire la punerea în aplicare a Codului vamal al Republicii Moldova nr.95/24.08.2021

Ordinul Serviciului Vamal nr. 123-O/04.04.2023 cu privire la aprobarea actelor necesare la vămuirea mărfurilor

Ordinul Serviciului Vamal nr. 563-O/28.12.2023 cu privire la aprobarea Normelor tehnice privind cerinţele în materie de date pentru completarea declaraţiei vamale 

Ordinul Serviciului Vamal nr. 558-O/28.12.2023 cu privire la desemnarea posturilor vamale pentru prezentarea şi vămuirea mărfurilo


filter.type.import
filter.type.export
filter.location
filter.tarim
filter.info
filter.tarifs

No Data

contact-center.title

contact-center.info

contact-center.note

call-center

footer.tip

country

footer.tip.location

footer.tip.street

fax: footer.tip.fax

email: footer.tip.email

phone: footer.tip.phone

footer.info

country

footer.info.location

footer.info.street

fax: footer.info.fax

email: footer.info.email

phone: footer.info.phone

footer.title

footer.content

footer.note