Proceduri de tranzitCarnetul TIR

Carnetul TIR

9049

a) Carnetul TIR – Convenția vamală relativă la transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor TIR (Convenția TIR) din 14.11.1975 se referă la transportul mărfurilor efectuat cu vehicule rutiere, ansambluri de vehicule și în containere, fără transbordare intermediară, peste una sau mai multe frontiere de la biroul vamal de plecare al unei Părți contractante până la biroul vamal de destinație al altei Părți contractante, cu condiția că o parte anumită din operațiunea TIR dintre începutul și sfârșitul ei se efectuează cu vehicule rutiere. Republica Moldova a aderat la prezenta Convenție în anul 1993. Mărfurile transportate cu respectarea procedurii TIR se scutesc de plata sau depozitarea taxelor de intrare sau ieșire și a impozitelor la birourile vamale intermediare. La aceste birouri vamale nu se percep taxe pentru perfectarea vamală a carnetelor TIR. Mărfurile transportate în cadrul procedurii TIR în vehicule rutiere sigilate, în ansambluri de vehicule sigilate sau în containere sigilate, de regulă, nu vor fi supuse controlului vamal la birourile vamale intermediare.

Controlul vamal la aceste vămi poate fi efectuat doar în cazuri excepționale, dacă există motive întemeiate de a presupune că în secțiile sigilate ale vehiculelor sau în containerele sigilate se află obiecte care nu sunt indicate în manifestul carnetului TIR. Prevederile Convenției TIR nu împiedică aplicarea restricțiilor impuse de considerente de ordin moral și social, de ocrotire a sănătății sau de igienă, precum și efectuarea controlului veterinar și fitosanitar. Procedura TIR se aplică în condițiile când mărfurile:

  1. sunt însoțite de carnetul TIR, completat și perfectat în conformitate cu Convenția TIR și cu Regulamentului cu privire la modul de aplicare a Convenției vamale relative la transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetului TIR (Convenția TIR, 1975);
  2. sunt asigurate prin garanția asociației garante;
  3. sunt transportate în vehicule rutiere, ansambluri de vehicule și în containere agreate în prealabil pentru transportarea cu sigilii vamale (cu excepția transportării mărfurilor grele sau a celor voluminoase); totuși vehiculele se vor considera ele însele marfă, la deplasarea lor prin mijloace proprii, dacă sunt indicate în manifestul carnetului TIR.

Pe vehicule trebuie să fie fixate plăci dreptunghiulare cu inscripția „TIR”. Una din ele se fixează în faţa, iar alta – în spatele vehiculului rutier sau al ansamblului de vehicule, astfel încât ele să fie vizibile. Aceste plăci trebuie să fie detașabile sau construite și instalate în așa mod încât să poată fi întoarse, acoperite, pliate etc., ceea ce ar demonstra că acest transport nu are contingență cu procedura TIR.

Vehiculele rutiere trebuie să fie însoțite de certificatul de agreare, iar containerele trebuie să aibă plăci de agreare. Vehiculele rutiere înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să fie examinate în prealabil de către funcționarul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto (AITA)  în vederea corespunderii condițiilor de agreare a vehiculelor (containerelor) pentru transportarea mărfurilor cu sigiliu vamal și cu eliberarea certificatului, al cărui model se aprobă de către Serviciul Vamal. După prezentarea certificatului organelor vamale și după executarea de către ele a procedurii aprobate de Serviciul Vamal, vehiculele pot fi agreate pentru transportarea mărfurilor cu sigiliu vamal.

Operațiunea TIR se poate efectua prin câteva birouri vamale de plecare în una sau câteva țări, cu condiția ca numărul birourilor vamale de plecare și de destinație să nu fie mai mare de patru. În cazul existenței câtorva birouri vamale de plecare, carnetul TIR trebuie completat astfel, încât mărfurile încărcate ulterior la diferite vămi să fie introduse suplimentar în manifest, iar birourile vamale de plecare să indice, în rubrica a 16-a, datele referitoare la noile ștampile aplicate și să facă însemnări de confirmare a mărfurilor încărcate ulterior.
În Republica Moldova, la tranzitul şi livrarea mărfurilor sub supraveghere vamală cu respectarea procedurii TIR, asociaţia garantă este Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova – AITA
adresa: Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Dimitrie Cantemir, 3/1
e-mail: info@aita.md
Tel: (+373 22) 57-25-00
Fax: (+373 22) 27-88-37, 27-88-38
pagina web: www.aita.md 
Pentru fiecare carnet TIR se garantează achitarea taxelor și impozitelor vamale în limita sumei de 100 000 (o sută de mii) euro. Suma indicată se plătește în lei moldovenești la cursul de referință al Băncii Naționale a Moldovei în ziua precedentă zilei de achitare.
 
b)  TIR-EPD
TIR-EPD – Pre-Declarația Electronică TIR (IRU TIR-EPD) este o aplicație web în cadrul Sistemului Informațional “Asycuda World” care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit predeclarații electronice către autoritățile vamale din  țările  care urmează a fi tranzitate. Prin TIR-EPD, autoritățile vamale au posibilitatea de a completa mai rapid Carnetul TIR în format electronic, fapt care facilitează analiza riscurilor înainte de sosire și face ca trecerea frontierelor să fie mai simplă, mai sigură şi mai rapidă.
În baza Ordinului Serviciului Vamal nr. 116-O din 15.03.2019 cu privire la introducerea declarării electronice prealabile TIR-EPD în Sistemul Informațional “ASYCUDA World”, începând cu data de 18.03.2019, a fost pusă în aplicare sub-modulul informațional al declarării electronice prealabile în procesarea carnetului TIR.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 806/2023 cu privire la modul de aplicare a Convenției vamale relative la transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor T.I.R. (Convenția TIR, 1975), secțiunea privind procedurile electronice prevede că organul vamal este obligat să solicite datele EPD prin accesarea sistemul informațional al Serviciului Vamal. 

Cum se completează un Carnet TIR.pdf

 

Legislația:


Import Republica Moldova *
Export Republica Moldova *
Țara sau regiunea
Poziția tarifară sau denumirea
* Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova (TARIM)
Poziții tarifare

No Data

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern este un instrument național de informare pentru agenții economici implicați în comerțul internațional, pentru autorități, dar și pentru alte părți interesate, care vor beneficia de informații sigure, din prima sursă, cu privire la legislația vamală, regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, acte permisive, regulile de trecere a mărfurilor și mijloacelor de transport peste frontieră etc.

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern este gestionat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova

Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Republica Moldova

mun. Chișinău, MD-2065,

Str. N.Starostenco, 30

Fax: +373 (22) 27-30-61

Email: vama@customs.gov.md, callcentre@customs.gov.md

Telefon: +373 (22) 78 88 88

Ministerul Finanțelor

Republica Moldova

mun. Chișinău, MD-2005,

str. Constantin Tănase, 7

Fax: +373 (22) 23 40 64

Email: cancelaria@mf.gov.md

Telefon: +373 (22) 26 25 23

Portalul de Informații Comerciale al Republicii Moldova

Portalul de informații comerciale al Republicii Moldova (M-TIP) este conceput pentru a realiza angajamentele Republicii Moldova prevăzute în Acordul de facilitare a comerțului al Organizației Mondiale a Comerțului (WTO TFA), Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (AA) și Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA). M-TIP integrează reglementările Republicii Moldova cu privire la comerțul extern, precum și informațiile utile pentru importatori și exportatori, într-o manieră ușor accesibilă. Scopul este de a oferi transparență și predictibilitate reglementărilor și procedurilor comerciale și, în acest sens, îmbunătățind conformarea și reducerea costurilor aferente activităților comerciale externe.

* Toate datele de pe acest portal poartă caracter informativ și nu generează nici un raport juridic.