Alte regimuri și proceduri vamaleZona economică liberă (ZEL)

Zona economică liberă (ZEL)

10385

Zona liberă este o parte a teritoriului vamal în care mărfurile străine sunt introduse și utilizate fără plata drepturilor de import și fără aplicarea măsurilor de politică comercială, iar mărfurile autohtone sunt introduse și utilizate cu respectarea condițiilor necesare plasării pe teritoriul respectiv.

Anumite părţi ale teritoriului vamal pot fi desemnate prin lege drept zone libere, cu determinarea perimetrului fiecărei zone libere şi a punctelor de acces şi de ieşire ale acesteia.

Zonele libere sunt îngrădite. Perimetrul și punctele de acces și de ieșire ale unei zone libere sunt supuse supravegherii vamale.

Persoanele, mărfurile și mijloacele de transport care intră într-o zonă liberă sau care ies din aceasta fac obiectul controalelor vamale.

Mărfurile plasate în zona liberă pot fi supuse manipulărilor uzuale destinate să le asigure conservarea, să amelioreze aspectul sau calitatea mărfurilor ori să le pregătească pentru distribuție sau revânzare.

Dacă mărfurile sunt destinate unui regim special în zona liberă, acestea necesită o autorizație și o declarație vamală, precum și constituirea unei garanții în conformitate cu prevederile Codului vamal nr. 95/2021.

Rezidenţii zonelor economice libere, rezidenţii Portului Internaţional Liber „Giurgiuleşti” şi rezidenţii Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti”, până la iniţierea formalităţilor vamale, vor informa Serviciul Vamal, în conformitate cu modul stabilit de acesta, referitor la regimul vamal pentru care optează în vederea desfăşurării activităţii lor în zonele economice libere, în port şi în aeroport după 1 ianuarie 2024. Dacă regimul vamal pentru care s-a optat este cel reglementat de Codul vamal nr.95/2021, acesta rămâne aplicabil pentru întreaga activitate economică a operatorului. Modelul de Notificare referitor la decizia de a utiliza prevederile legilor în legătură cu regimul vamal este prezentat în Anexa nr.13 la Regulamentul cu privire la procedura de plasare/scoatere a mărfurilor în/din ZEL, aprobat în baza Ordinului nr. 362-O/2024.

Agenţii economici înregistraţi în zonele economice libere, în Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” şi în Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti” care, nu optează pentru desfăşurarea activităţii conform regimului vamal reglementat de Codul vamal nr. 95/2021, la data intrării în vigoare a acestuia sunt în drept să aplice garanţiile de stat în conformitate cu prevederile art.13 din Legea nr.440/2001 cu privire la zonele economice libere, ale art.12 din Legea nr.8/2005 cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” şi, respectiv, ale art.9 din Legea nr.178/2008 cu privire la Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”. Agenţii economici respectivi sunt în drept să activeze conform prevederilor în vigoare la data de 31 decembrie 2023 până la data de 1 ianuarie 2034, dar fără să depăşească termenul de funcţionare a zonei economice libere/portului/aeroportului.

 

I. Plasarea mărfurilor sub regim vamal de zonă liberă

Toate mărfurile destinate plasării sub un anumit regim vamal, cu excepţia regimului de zonă liberă, fac obiectul unei declaraţii vamale corespunzătoare regimului respectiv.

Mărfurile introduse într-o zonă liberă trebuie să fie prezentate în vamă și să facă obiectul formalităților vamale prevăzute în oricare dintre următoarele cazuri:

a) în cazul în care sunt introduse în zonele libere sosind direct din afara teritoriului vamal;
b) în cazul în care sunt plasate sub un regim vamal care este încheiat sau finalizat în momentul în care acestea sunt plasate sub regimul de zonă liberă;
c) în cazul în care sunt plasate sub regimul de zonă liberă pentru a beneficia de o decizie de acordare a rambursării sau a remiterii de drepturi de import;
d) în cazul în care legislația, alta decât cea vamală, dispune astfel de formalități.

Fără a aduce atingere art. 314 din Codul vamal nr. 95/2021, mărfurile introduse în zona liberă sunt considerate ca fiind plasate sub regim de zonă liberă:

a) în momentul introducerii lor în această zonă, cu excepția cazului în care acestea se află deja sub un alt regim vamal;
b) în momentul încheierii regimului de tranzit, cu excepția cazului în care sunt plasate imediat sub un alt regim vamal.

II. Mărfurile autohtone în zonă liberă

Mărfurile autohtone pot fi introduse, antrepozitate, transportate, utilizate, prelucrate sau consumate într-o zonă liberă. În astfel de cazuri, acestea nu sunt considerate a se afla sub regimul de zonă liberă. În baza unei cereri depuse de persoana interesată, Serviciul Vamal stabilește statutul vamal de mărfuri autohtone pentru oricare dintre următoarele mărfuri:

a)mărfuri autohtone introduse în zonele libere;
b) mărfuri autohtone care au fost supuse operațiunilor de prelucrare într-o zonă liberă;
c) mărfuri puse în liberă circulație într-o zonă liberă.

 

III. Mărfurile străine

Mărfurile străine pot fi plasate în zona liberă în vederea depozitării, prelucrării sub regimul de perfecționare activă, admitere temporară în condițiile prevăzute de aceste regimuri.

Utilajul destinat procesului de prelucrare a mărfurilor în zonă liberă poate fi introdus pe teritoriul acesteia conform regimului vamal de admiterea temporară în condițiile prevăzute de acest regim sau punerea în liberă circulație.

Termenul în care mărfurile pot fi depozitate în zona liberă nu va depăși perioada de activitate a zonei libere.

În cazul în care mărfurile străine anterior depozitate vor fi supuse ulterior unor operațiuni de prelucrare în cadrul zonei libere, schimbarea regimului vamal va fi efectuată în baza declarației vamale de plasare în regim de perfecționare activă, depuse de către rezidentul zonei libere la postul vamal desemnat.

Mărfurile plasate în zonă liberă pot fi supuse manipulărilor uzuale destinate să asigure conservarea, să amelioreze aspectul sau calitatea mărfurilor ori să le pregătească pentru distribuţie sau revânzare.

 

IV. Scoaterea mărfurilor din zona liberă

Mărfurile aflate în zona liberă pot fi exportate sau reexportate din teritoriul vamal sau introduse într-o altă parte a teritoriului vamal.

Rezidentul zonei libere notifică în prealabil postul vamal desemnat despre intenția de a exporta, reexporta sau introduce într-o altă parte a teritoriului vamal mărfuri aflate în gestiune.

Declarația vamală se depune la postul vamal desemnat și se prelucrează în conformitate cu normele tehnice de procesare a declarațiilor vamale, în condițiile prevăzute de regimul vamal solicitat.

Pentru mărfurile străine transbordate într-o zonă liberă sau direct reexportate dintr-o zonă liberă, se depune o notificare de reexport.

Notificarea de reexport se depune la postul vamal de ieşire de către persoana responsabilă de prezentarea mărfurilor la ieşire.

Notificarea de reexport conţine datele necesare pentru a încheia regimul de zonă liberă.

Fără a aduce atingere dispoziţiilor aplicabile aprovizionărilor sau proviziilor de alimente şi în cazul în care regimul respectiv o permite, alin.(1) art. 315 Cod vamal nr. 95/2021 nu împiedică utilizarea sau consumarea mărfurilor care, în cazul punerii în liberă circulaţie sau al admiterii temporare, nu ar fi fost supuse aplicării drepturilor de import.

 

Legislația:


Import Republica Moldova *
Export Republica Moldova *
Țara sau regiunea
Poziția tarifară sau denumirea
* Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova (TARIM)
Poziții tarifare

No Data

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern este un instrument național de informare pentru agenții economici implicați în comerțul internațional, pentru autorități, dar și pentru alte părți interesate, care vor beneficia de informații sigure, din prima sursă, cu privire la legislația vamală, regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, acte permisive, regulile de trecere a mărfurilor și mijloacelor de transport peste frontieră etc.

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern este gestionat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova

Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Republica Moldova

mun. Chișinău, MD-2065,

Str. N.Starostenco, 30

Fax: +373 (22) 27-30-61

Email: vama@customs.gov.md, callcentre@customs.gov.md

Telefon: +373 (22) 78 88 88

Ministerul Finanțelor

Republica Moldova

mun. Chișinău, MD-2005,

str. Constantin Tănase, 7

Fax: +373 (22) 23 40 64

Email: cancelaria@mf.gov.md

Telefon: +373 (22) 26 25 23

Portalul de Informații Comerciale al Republicii Moldova

Portalul de informații comerciale al Republicii Moldova (M-TIP) este conceput pentru a realiza angajamentele Republicii Moldova prevăzute în Acordul de facilitare a comerțului al Organizației Mondiale a Comerțului (WTO TFA), Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (AA) și Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA). M-TIP integrează reglementările Republicii Moldova cu privire la comerțul extern, precum și informațiile utile pentru importatori și exportatori, într-o manieră ușor accesibilă. Scopul este de a oferi transparență și predictibilitate reglementărilor și procedurilor comerciale și, în acest sens, îmbunătățind conformarea și reducerea costurilor aferente activităților comerciale externe.

* Toate datele de pe acest portal poartă caracter informativ și nu generează nici un raport juridic.