Cadrul normativ de reglementare
- Codul vamal nr.95/2021
- Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal nr.95/2021, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.92/2023
Proprietatea intelectuală este proprietate privată, care aparține persoanelor fizice sau juridice și cuprinde în sine obiectele ce rezultă din activitatea intelectuală în domeniile industrial, economic, comercial, științific, informațional, literar și/sau artistic, precum și în alte domenii.
Dreptul persoanelor asupra proprietății intelectuale este garantat de art.33 din Constituția Republicii Moldova, iar încălcarea acestuia de către terțe persoane este pasibilă de răspundere conform legislației civile, contravenționale sau penale.
Măsurile în vederea protecției proprietății intelectuale sunt aplicate de Serviciul Vamal din anul 2001, odată cu aderarea Republicii Moldova la Organizația Mondială a Comerțului.
Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este autoritatea administrativă centrală în subordinea Guvernului, responsabilă de promovarea și realizarea activităților în domeniul protecției juridice a proprietății intelectuale privind drepturile de proprietate industrială, dreptul de autor și drepturile conexe.
Serviciul Vamal ca autoritate administrativă competentă aflată în subordinea Ministerului Finanțelor intervine în vederea protecției proprietății intelectuale, la momentul depistării mărfurilor susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, care:
- sunt introduse în/sau scoase de pe teritoriul vamal;
- sunt declarate în scopul plasării lor sub un regim vamal;
- se află sub supraveghere vamală în orice alte situații;
- nu au fost declarate la introducerea sau la scoaterea din țară și sunt descoperite în timpul efectuării controalelor vamale;
- au intrat în proprietatea statului prin confiscare sau prin abandon în favoarea statului.
I. Depunerea și examinarea cererii de intervenție
Pentru ca titularii drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală să beneficieze de protecție vamală, este necesar ca aceștia să depună la aparatul central al Serviciului Vamal (adresa: mun. Chișinău, str. Nicolae Starostenco, 30) o cerere de intervenție (.docx,.pdf), pe suport de hârtie sau în format electronic, în conformitate cu prevederile Legii nr.124/2022 privind identificarea electronică și serviciile de încredere.
Cererea de intervenție se completează și se depune în două exemplare, corespunzător cerințelor prevăzute la art.362 din Codul vamal nr.95/2021 (Cod) și Normelor de completare, conform modelului stabilit în anexa nr.48 la Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal nr.95/2021, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.92/2003 (Regulament).
La cererea de intervenție se anexează:
- declarația titularului de drept (.docx,.pdf);
- dovada că solicitantul este titularul dreptului de proprietate intelectuală;
- dovada de reprezentare a intereselor titularului dreptului de proprietate intelectuală în fața Serviciului Vamal, după caz.
La cererea de intervenție pot fi anexate fotografii ale mărfurilor originale și mostre ale acestora.
Cererea de intervenție este examinată de aparatul central al Serviciului Vamal în termenii și condițiile specificate la art.15 din Cod, iar rezultatele examinării acesteia se comunică solicitantului potrivit modalităților stabilite în art.22 din Cod.
Acceptarea cererii de intervenție nu îndreptățește titularul de drept să solicite Serviciului Vamal o compensație sau repararea daunei, în situația în care mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală nu au fost depistate de acesta.
În cazul acceptării cererii de intervenție, aparatul central al Serviciului Vamal stabilește perioada în decursul căreia funcționarii vamali urmează să intervină, dar care nu poate depăși un an din data emiterii deciziei de acceptare. Cu cel puțin 30 zile înainte de expirarea perioadei de intervenție acordată, titularul de drept poate solicita prelungirea acesteia, în condițiile prevăzute la art.363 alin.(1), alin.(2) din Cod și pct.888, pct.889 din Regulament.
Cererea de prelungire a perioadei de intervenție se completează și se depune în două exemplare la aparatul central al Serviciului Vamal, conform modelului stabilit în anexa nr.50 la Regulament (.docx,.pdf).
În cazul în care aparatul central al Serviciului Vamal va respinge cererea de intervenție sau cea de prelungire a perioadei de intervenție, decizia emisă în acest sens poate fi contestată de către titularul de drept, în corespundere cu cerințele stabilite pentru calea de atac împotriva deciziilor vamale, prevăzute la Secțiunea a 5-a, Capitolul II (Titlul I) din Cod.
Cererea de intervenție (în cazul respingerii) poate fi depusă repetat numai după ce a fost completată corespunzător cerințelor cadrului normativ existent.
II. Proceduri aplicate în privința mărfurilor susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală
Serviciul Vamal intervine în vederea protecției proprietății intelectuale atunci când există o cerere de intervenție acceptată de aparatul central al Serviciului Vamal ori din oficiu (ex-officio), prin măsuri prealabile depunerii cererii de intervenție.
a) Procedura aplicabilă în baza cererii de intervenție
În baza cererii de intervenție acceptate, Serviciul Vamal suspendă acordarea liberului de vamă pentru mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală sau le reține pe un termen de 10 zile lucrătoare, iar pentru cele perisabile, pe un termen de 3 zile lucrătoare. Măsura de reținere nu se aplică mărfurilor perisabile.
Serviciul Vamal notifică în scris atât titularul de drept, cât și declarantul/deținătorul mărfurilor despre măsura aplicată, conform modelului prevăzut în anexele nr.51 și nr.52 din Regulament.
Termenul de 10 zile lucrătoare începe să curgă de la data la care titularul de drept a primit notificarea. La calculul numărului zilelor lucrătoare, ziua în care a fost primită notificarea nu se include.
În cazuri întemeiate, la cererea scrisă a titularului de drept, aparatul central al Serviciului Vamal poate prelungi cu cel mult 10 zile lucrătoare termenul de suspendare a acordării liberului de vamă pentru mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală sau de reținere a acestora, iar în cazul mărfurilor perisabile perioada respectivă nu poate fi prelungită.
În termen de 10 zile lucrătoare sau, în cazul mărfurilor perisabile, în termen de 3 zile lucrătoare de la notificarea suspendării acordării liberului de vamă pentru mărfuri sau de la reținerea acestora, titularul de drept confirmă în scris Serviciului Vamal faptul că un drept de proprietate intelectuală a fost încălcat.
Dacă, în termen de 10 zile lucrătoare din momentul primirii notificării sau în termen de 3 zile lucrătoare în cazul mărfurilor perisabile, titularul de drept nu confirmă că mărfurile înscrise în notificare aduc atingere dreptului de proprietate intelectuală, Serviciul Vamal ridică măsura de suspendare a acordării liberului de vamă sau de reținere a mărfurilor și îndeplinește formalitățile vamale.
În cazul în care declarantul/deținătorul mărfurilor contestă măsurile de suspendare a acordării liberului de vamă sau de reținere a mărfurilor susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, în termen de 10 zile lucrătoare de la data suspendării acordării liberului de vamă sau reținerii mărfurilor susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, iar titularul de drept nu îl acționează în judecată în termen de 10 zile lucrătoare, Serviciul Vamal ridică măsura de suspendare a acordării liberului de vamă sau de reținere a mărfurilor și îndeplinește formalitățile vamale. Termenul de 10 zile lucrătoare curge din data în care titularul de drept a primit de la Serviciul Vamal copia contestării depuse de către declarantul/destinatarul mărfurilor.
În cazul în care îl acționează în judecată pe declarantul/deținătorul mărfurilor, titularul de drept informează imediat Serviciul Vamal despre acțiunea respectivă. Serviciul Vamal reține mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală până la rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești.
b) Distrugerea mărfurilor care fac obiectul unor livrări mici
Prezenta procedură se aplică mărfurilor în cazul în care sunt îndeplinite toate condițiile jos menționate:
a) mărfurile sunt susceptibile a fi mărfuri contrafăcute sau piratate;
b) mărfurile nu sunt produse perisabile;
c) mărfurile sunt vizate de o decizie de acceptare a unei cereri de intervenție;
d) titularul de drept a solicitat în cererea de intervenție utilizarea procedurii prevăzute la prezentul articol;
e) mărfurile sunt transportate în livrări mici.
Potrivit art.359 pct.9) din Cod, livrarea mică reprezintă trimiterea poștală sau prin curierat rapid care conține cel mult 3 unități sau are o greutate brută de cel mult 2 kilograme.
c) Măsuri prealabile depunerii cererii de intervenție (procedura ex-officio)
În cazul în care nu este depusă cerere de intervenție sau până la depunerea și acceptarea acesteia, Serviciul Vamal, din oficiu (ex-officio) poate suspenda acordarea liberului de vamă pentru mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală sau le reține pe un termen de 4 zile lucrătoare, după care notifică în scris titularul de drept și declarantul/deținătorul mărfurilor despre măsura aplicată. Măsura de suspendare și cea de reținere nu se aplică mărfurilor perisabile.
Acceptarea cererii de intervenție de către aparatul central al Serviciului Vamal, depusă în intervalul termenului de 4 zile lucrătoare, presupune declanșarea intervenției Serviciului Vamal în vederea protecției proprietății intelectuale potrivit art.364 alin.(2) - (11) din Cod.
Dacă în termenul de 4 zile lucrătoare titularul de drept nu depune cerere de intervenție, Serviciul Vamal ridică măsura de suspendare a acordării liberului de vamă sau de reținere a mărfurilor și îndeplinește formalitățile vamale.
III. Măsuri aplicabile mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală
Titularul de drept poate decide aplicarea față de mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală a uneia din următoarele măsuri:
1. distrugerea în condițiile art.365 și art.366 din Cod, care prevăd că titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală cu respectarea normelor privind protecția mediului;
2. transmiterea cu titlu gratuit în condițiile art.367 din Cod, care stipulează că mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală pot fi transmise cu titlu gratuit, în funcție de natura lor, unor instituții publice din sistemul protecției sociale sau sănătății, unor instituții din învățământul public, unor asociații obștești ori fundații cu caracter umanitar, unor asociații ori cluburi sportive, unor persoane fizice care au avut de suferit de pe urma calamităților naturale;
3. privarea efectivă a persoanelor implicate de profitul economic al operațiunii, cu respectarea art.368 din Cod.
IV. Costuri și cheltuieli
Titularul dreptului de proprietate intelectuală nu trebuie să plătească redevențe și taxe pentru acoperirea cheltuielilor administrative aferente gestionării cererii de intervenție și celor de prelungire a perioadei de intervenție.
Până la momentul acceptării cererii de intervenție (conform procedurii ex-officio), mărfurile susceptibile de a încălca un drept de proprietate intelectuală se află în depozitare temporară sub responsabilitatea deținătorului mărfurilor.
Mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală în privința cărora a fost suspendată acordarea liberului de vamă sau reținute (în baza cererii de intervenție) se află în depozitare temporară sub responsabilitatea deținătorului mărfurilor. Din momentul în care Serviciul Vamal primește răspunsul titularului de drept, precum că mărfurile respective aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, toate cheltuielile aferente depozitării temporare a mărfurilor sunt suportate de către titularul de drept.
Distrugerea mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală se efectuează de către titularul de drept, pe cheltuiala și sub responsabilitatea acestuia.
Date de contact:
Serviciul Protecția proprietății intelectuale din cadrul Direcției investigare fraude vamale
Telefon fix: + 373 (22) 632 930
E-mail: ipr@customs.gov.md