În general, comerțul internațional se efectuează liber, fără restricții. Cu toate acestea, schimburile comerciale internaționale pot fi supuse unor interdicții și restricții stabilite doar în legislația națională sau pentru a respecta tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.
Aceste măsuri vizează, în special:
- respectarea ordinii publice și a bunelor moravuri;
- ocrotirea vieții și sănătății oamenilor, a florei și faunei, implicit, protecţia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om, siguranţa alimentelor de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman; protecţia împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale; restricţionarea sau interzicerea utilizării substanţelor şi preparatelor chimice periculoase;
- păstrarea moștenirii culturale a etniilor din Republica Moldova;
- protecția mediului înconjurător;
- asigurarea securității statului.
Sînt considerate prohibite toate mărfurile a căror introducere sau scoatere pe/de pe teritoriul vamal al RM este interzisă prin lege.
Mărfurile sînt considerate restricţionate dacă, la introducerea sau scoaterea acestora pe/de pe teritoriul vamal, sînt îndeplinite unele condiţii sau formalităţi speciale.
Cînd introducerea sau scoaterea pe/de pe teritoriul vamal nu este permisă decît cu prezentarea unui act permisiv, mărfurile sînt prohibite dacă nu sînt însoţite de un astfel de act sau dacă acesta nu este valabil.
Potrivit prevederilor art. 18 alin. (1) Legii nr. 25 /04.03.2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, ține evidența centralizată a tuturor măsurilor restrictive internaționale obligatorii în vigoare, inclusiv celor la care Republica Moldova s-a aliniat sau pe care le-a aplicat din proprie inițiativă. Vezi măsurile restrictive internaționale aici (https://www.mfa.gov.md/ro/content/masuri-restrictive-internationale).