AEO și simplificări vamaleProcedura de vămuire la domiciliu (PVD)

Procedura de vămuire la domiciliu (PVD)

4255

Procedura de vămuire la domiciliu (PVD) permite vămuirea mai rapidă a mărfurilor cu costuri reduse. Vămuirea se efectuează la distanță, utilizînd procedura electronică cu semnătură electronică, iar formalitățile vamale sînt îndeplinite fără deplasarea la postul vamal intern. Astfel, marfa este  încărcată, în caz de export, sau descărcată, în caz de import, nemijlocit la sediul agentului economic (în depozit sau în alt spațiu autorizat). În cazul selectării pentru control, funcționarul vamal se deplasează la locul de aflare a mărfurilor. 

Vămuirea la domiciliu este aplicabilă tuturor regimurilor vamale și destinației vamale reexport (cu excepția regimului vamal de perfecționare pasivă, a antrepozitului vamal de tip B – antrepozit public, precum și în cazul introducerii/scoaterii mărfurilor transportate (de) către mai mulţi destinatari/expeditori, cu aceeaşi unitate de transport (grupaj).  

Procedura de vămuire la domiciliu la import cuprinde următoarele etape:

  • prezentarea mărfurilor în locul autorizat de Serviciul Vamal şi încheierea operaţiei de tranzit;
  • completarea, stocarea şi înregistrarea declaraţiei vamale electronice;
  • controlul declaraţiei vamale electronice;
  • acordarea liberului de vamă şi descărcarea mărfurilor.

Procedura se aplică în modul corespunzător și altor regimuri vamale.

I. Cerințele pentru solicitantul PVD

Pentru a beneficia de vămuirea la domiciliu, agentul economic trebuie să corespundă următoarelor condiții:

  • lipsa încălcărilor repetate ale legislaţiei vamale şi fiscale. Condiţia este considerată ca fiind îndeplinită în cazul în care, în decursul ultimilor trei ani anteriori depunerii cererii, solicitantul, persoana împuternicită să îl reprezinte sau care exercită controlul asupra gestiunii acestuia, angajatul responsabil de domeniul vamal al solicitantului nu au comis încălcări repetate ale legislaţiei vamale şi fiscale şi nu au avut infracţiuni grave legate de activitatea lor economică. Încălcările minore nu constituie un impediment dacă aceste încălcări au o importanță redusă în raport cu numărul sau amploarea operațiilor vamale și nu creează suspiciuni cu privire la buna-credință a solicitantului;
  • dispunerea de un sistem de gestiune a evidenţelor comerciale şi de transport, care să permită realizarea adecvată a controalelor vamale. În acest sens, se iau în considerare utilizarea unui sistem contabil conform cerințelor generale, asigurarea accesului vămii la evidențe și registre, existența unui sistem logistic care să asigure condiții de gestionare separată pentru mărfurile străine și pentru cele autohtone și să indice, acolo unde este cazul, localizarea acestora, utilizarea unui sistem de control intern capabil să identifice tranzacțiile ilegale sau neregulamentare, faptul că angajații responsabili de vamă sînt instruiți privind procedurile de notificare a vămii în caz de iregularitate, iar sistemul informatic și documentația sunt protejate împotriva oricăror imixtiuni, dispunerea, dacă este cazul, de proceduri satisfăcătoare pentru gestionarea licențelor și/sau a autorizațiilor de import și/sau de export acordate în conformitate cu măsurile de politică economică;
  • existența unor standarde practice de competență sau calificări profesionale care sînt în legătură directă cu activitatea desfășurată. Condiția se consideră îndeplinită dacă sînt întrunite oricare dintre următoarele cerințe:

         a) solicitantul sau persoana responsabilă de domeniul vamal a solicitantului deţine o experienţă practică dovedită de cel puţin trei ani în domeniul vamal;

           b) solicitantul sau persoana responsabilă de domeniul vamal a solicitantului a absolvit un curs de instruire în domeniul legislaţiei vamale.

II. Autorizarea PVD

Autorizaţia pentru utilizarea procedurii  de vămuire la domiciliu se eliberează la solicitarea agentului economic prin depunerea unei cereri tipizate (.docx, .pdf), la care se anexează declaraţia-angajament (.docx, .pdf) și următoarele informații:

  1. descrierea şi localizarea punctelor în care se vor desfăşura operaţiile vamale în procedura de vămuire la domiciliu, inclusiv anexe cu planurile clădirii;
  2. precizarea adresei la care pot fi examinate documentele şi evidenţele ce trebuie păstrate în conformitate cu reglementările vamale.

Serviciul Vamal, în termen de cel mult 10 zile calendaristice, verifică informațiile prezentate și informează agentul economic cu privire la acceptarea cererii.

În cazul în care se constată că cererea nu conține toate informațiile necesare, Serviciul Vamal cere  solicitantului să furnizeze informațiile relevante, într-un termen-limită care nu depășește 30 de zile calendaristice de la data primirii cererii.

Cererea şi documentele anexate sînt examinate în termen de pînă la 60 de zile calendaristice de la data acceptării cererii. Autorizația se eliberează pe o perioada nelimitată.

În caz de nerespectare a condițiilor de autorizare, autorizația poate fi suspendată sau retrasă.

 

Procedura de vămuire la domiciliu (PVD).pdf

 

Legislația: 

Codul vamal al Republicii Moldova nr.1149/20.07.2000 , Secțiunea 281

Hotărîrea Guvernului nr. 647/07.08.2014 privind punerea în aplicare a prevederilor secţiunilor a 271-a şi a 281-a din Codul vamal al Republicii Moldova

Ordinul Serviciului Vamal nr.565-O /24.12.2019 referitor la aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea procedurii de vămuire la domiciliu


filter.type.import
filter.type.export
filter.location
filter.tarim
filter.info
filter.tarifs

No Data

contact-center.title

contact-center.info

contact-center.note

call-center

footer.tip

country

footer.tip.location

footer.tip.street

fax: footer.tip.fax

email: footer.tip.email

phone: footer.tip.phone

footer.info

country

footer.info.location

footer.info.street

fax: footer.info.fax

email: footer.info.email

phone: footer.info.phone

footer.title

footer.content

footer.note