Controlul mărfurilor la importControlul mărfurilor nealimentare

Controlul mărfurilor nealimentare

2396

La importul mai multor categorii de produse nealimentare, pînă la punerea lor în liberă circulaţie, se aplică procedura de control din punctul de vedere al respectării reglementărilor tehnice.

Controlul respectiv este asigurat de către autoritățile competente, inclusiv:

Punerea în liberă circulație a produselor care fac obiectul reglementărilor tehnice nu se permite dacă nu sînt respectate cerințele ce țin de documentele şi marcajele care atestă siguranţa şi conformitatea cu cerinţele specificate în reglementările tehnice aplicabile (declaraţia de conformitate a producătorului, marcajul CE, marcajul suplimentar prevăzut de reglementarea tehnică aplicabilă sau certificate de conformitate, certificate şi/sau rapoarte de inspecţie, rapoarte de încercări, emise de organismele de evaluare a conformităţii acreditate, precum şi declaraţii pe propria răspundere, emise de producător sau de reprezentantul său autorizat).

 

I. Verificarea produselor

Organul vamal verifică produsele pe baza analizei de risc, în conformitate cu informaţiile prezentate de autorităţile de supraveghere a pieţei.

În următoarele cazuri, organul vamal suspendă punerea în liberă circulaţie a lotului de produse pentru o perioadă de 3 zile:

  • produsul prezintă caracteristici care, în condiţiile unei instalări, întreţineri şi utilizări corespunzătoare, indică existenţa unui risc grav în ceea ce priveşte sănătatea, siguranţa, mediul sau orice alt interes public;
  • documentaţia pe suport de hîrtie sau în format electronic care trebuie să însoţească furnizarea produselor pe piaţă în conformitate cu cerinţele reglementărilor tehnice aplicabile sau ale altor documente normative lipsește;
  • marcajul CE şi/sau alte marcaje suplimentare, prevăzute de reglementarea tehnică aplicabilă acestui tip de produs, lipsesc;
  • marcajul CE şi/sau alte marcaje suplimentare au fost aplicate pe produs în mod fals sau în mod fraudulos.

Concomitent cu decizia de suspendare, organul vamal notifică autoritatea de supraveghere a pieţei competentă cu privire la suspendarea punerii în liberă circulaţie a lotului de produse.

Autoritățile notificate efectuează verificarea caracteristicilor produselor prin verificări ale documentaţiei şi, în cazul în care există motive de suspiciune că, în pofida conformităţii declarate, produsul este periculos, prezintă risc şi/sau nu corespunde cerinţelor esenţiale, prin prelevarea şi examinarea mostrelor de produse şi, după caz, prin încercări de laborator pe baza eşantioanelor corespunzătoare.

În cazul în care autoritatea a constatat că produsele prezintă un risc grav, aceasta ia măsuri pentru a preveni introducerea produselor respective în circulaţie prin emiterea prescripţiei de interzicere a punerii la dispoziţie pe piaţă a produselor. În acest caz, produsele urmează a fi plasate sub o altă destinație vamală acceptabilă.

În cazul în care unicul mod de a înlătura riscul grav și/sau neconformitatea produselor este distrugerea, acestea sînt scoase de pe teritoriul Republicii Moldova sau plasate în destinaţia vamală distrugere, cu acordul scris al autorităţii de supraveghere a pieţei.

În cazul în care, în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării punerii în liberă circulaţie a produselor, organul vamal nu a fost notificat cu privire la vreo măsură aplicată de autoritatea de supraveghere a pieţei competentă, aceste produse sînt puse în liberă circulaţie în modul stabilit.

 

Legislația:

Legea nr. 7/ 26.02.2016 privind supravegherea pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare

Hotărîrea Guvernului nr. 1076/23.09.2016 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile de conlucrare între autorităţile de supraveghere a pieţei şi Serviciul Vamal 

 


filter.type.import
filter.type.export
filter.location
filter.tarim
filter.info
filter.tarifs

No Data

contact-center.title

contact-center.info

contact-center.note

call-center

footer.tip

country

footer.tip.location

footer.tip.street

fax: footer.tip.fax

email: footer.tip.email

phone: footer.tip.phone

footer.info

country

footer.info.location

footer.info.street

fax: footer.info.fax

email: footer.info.email

phone: footer.info.phone

footer.title

footer.content

footer.note