Controlul mărfurilor la importControlul fitosanitar al mărfurilor

Controlul fitosanitar al mărfurilor

6350

Importul sau tranzitul pe teritoriul Republicii Moldova al plantelor, al produselor vegetale şi al bunurilor conexe supuse regimului de carantină fitosanitară urmează a fi supus controlului fitosanitar (Nomenclatorul mărfurilor supuse controlului fitosanitar) de

 

Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA)

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu, 63

telefon: +373 (22) 26 47 30

email: info@ansa.gov.md

pagina web: www.ansa.gov.md

 

Notă: Ambalajele din lemn, utilizate la transportarea mărfurilor, clasificate la poziția tarifară 4415 din Nomenclatura combinată a mărfurilor, vor fi supuse controlului fitosanitar doar în cazul în care acestea sînt originare din țările și/sau regiunile prevăzute în Lista aprobată, în baza criteriilor de risc, prin ordin al directorului general al Agenției, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Controlul fitosanitar respectiv se va realiza fără prezentarea certificatului fitosanitar și a notificării prealabile, cu respectarea prevederilor Standardului internațional nr. 15 privind măsurile fitosanitare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr. 30-33, art. 109), iar determinarea țării de origine a ambalajului din lemn se va efectua în baza marcajului aplicat pe ambalajul respectiv.

Toate mărfurile sus-menționate se supun controlului la punctele de inspecție de la frontieră.

Punctele de inspecție se află în cadrul următoarelor puncte de trecere a frontierei:

  • Leuşeni – Albiţa, inclusiv Calea ferată, Ungheni;
  • Giurgiuleşti, inclusiv Galaţi/Port/Reni, Cahul și Calea ferată, Etulia;
  • Criva – Mămăliga, inclusiv Calea ferată, Vălcineț;
  • Tudora – Starokazacie;
  • Chişinău, inclusiv Aerogara, Calea ferată și Poşta, Chișinău;
  • Pervomaisk – Cuciurgan, inclusiv Calea ferată, Cuciurgan;
  • Goianii Noi – Platonovo.

Pot fi create și posturi provizorii cu competențe similare posturilor de inspecție permanente de la frontieră.

 

I. Etapele controlului fitosanitar  

a) Notificarea prealabilă

Operațiile de import de produse supuse controlului fitosanitar se realizează pe baza unei notificări prealabile, prin intermediul sistemului informațional Sistemul de expertiză și control al comerțului (TRACES) cu cel puțin 24 de ore înainte de operația de import.

Notă: Pentru a efectua o notificare a unui import prin sistemul TRACES agenţii economici trebuie să fie înregistraţi în acest sistem. Înregistrarea agenților economici în sistemul informațional (TRACES) va fi efectuată de către ANSA, în termen de 5 zile de la depunerea cererii în acest sens.

Suplimentar, în vederea asigurării controlului fitosanitar, la importul (tranzitul) plantelor, al produselor vegetale și al bunurilor conexe supuse regimului de carantină fitosanitară, importatorul prezintă pînă la operațiunea de import, în format electronic, o declarație pe propria răspundere despre intenția de import (.docx, .pdf), cu indicarea punctelor de intrare.

Declaraţia urmează a fi expediată cu cel puţin 24 de ore pînă la operaţiunea de import, pentru fiecare unitatea de transport, pe adresa electronică a postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar amplasat în punctul de trecere a frontierei de stat prin care se intenţionează importul mărfurilor:

b) Actele necesare și controlul ANSA

Importul sau tranzitul pe teritoriul Republicii Moldova al plantelor, al produselor vegetale şi al bunurilor conexe supuse regimului de carantină fitosanitară se admite la prezentarea certificatului fitosanitar în original, eliberat de autorităţile fitosanitare competente ale statului exportator, care certifică starea fitosanitară a fiecărui lot de plante, de produse vegetale (încărcătură) şi de bunuri conexe supuse regimului de carantină fitosanitară. Termenul de valabilitate a certificatului fitosanitar care însoţeşte încărcătura este de 14 zile din data emiterii acestuia de către autorităţile fitosanitare ale statului exportator.

Se interzice solicitarea unor declarații suplimentare în cazul în care plantele și/sau produsele vegetale sînt însoțite de certificat fitosanitar.

Notă: Organele vamale vor efectua vămuirea mărfurilor supuse controlului fitosanitar numai după prezentarea deciziei pozitive asupra mărfurilor controlate de către ANSA.

Inspectorii ANSA pot efectua, pe baza analizei riscurilor, următoarele tipuri de controale:

  • controlul documentelor care însoțesc lotul respectiv de marfă;
  • controlul identității mărfii supuse controlului;
  • controlul fizic al mărfii supuse controlului, cu sau fără prelevarea probelor pentru efectuarea investigațiilor într-un laborator acreditat.

În cazul în care, în urma controlului, nu au fost depistate neconformități, se permite introducerea mărfurilor.

În cazul în care, în urma controlului ANSA, s-a constatat o neconformitate, se realizează una dintre următoarele acțiuni: 

  • reținerea lotului de marfă pentru înlăturarea neconformităților, cu întocmirea actului de reținere și remiterea acestuia organelor vamale;
  • se ia decizia finală privind întocmirea actului de admitere sau returnare, cu remiterea acestuia organelor vamale;
  • se distruge lotul de marfă conform procedurii stabilite în legislația națională.

 

II. Returul mărfurilor

Reintroducerea mărfurilor autohtone exportate anterior din Republica Moldova, care au fost refuzate de ţara terță, se efectuează în baza documentelor însoțitoare conform cărora a fost efectuat exportul, cu prezentarea unui act care descrie motivele refuzului.

Inspectorii ANSA din cadrul postului de inspecție la frontieră autorizează reintroducerea sau reimportul după efectuarea controlului documentar, de identitate şi fizic, sigilează şi direcționează lotul de marfă către operatorul economic importator (anterior, exportator) şi notifică subdiviziunea ANSA de la locul de destinație cu privire la admiterea transportului la reimport.

 

III. Particularitățile importului produselor de uz fitosanitar și fertilizanților

Importul şi/sau comercializarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor (Nomenclatorul produselor de uz fitosanitar și fertilizanților supuse controlului fitosanitar) se practică în baza:

  • contractului de vînzare-cumpărare;
  • certificatului de calitate de la producător;
  • facturii de import (invoice);
  • notificarea privind importul sau, după caz, fabricarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, care trebuie să conțină date cu privire la depozitul specializat înregistrat oficial.

La desfășurarea activității în domeniul importului şi/sau comercializării produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor este necesară respectarea următoarelor condiţii: 

  1. importul şi/sau comercializarea doar a produselor de uz fitosanitar şi/sau a fertilizanţilor omologaţi în Republica Moldova şi incluşi în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, precum și a fertilizanților marcați cu mențiunea „Fertilizant CE”; 
  2. prezentarea trimestrială, pînă la data de 5 a lunii imediat următoare trimestrului de gestiune, Agenţiei Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a informaţiei privind cantităţile importate şi/sau comercializate (cu specificarea cumpărătorului) de produse de uz fitosanitar şi/sau de  fertilizanţi din Registrul de evidenţă a importului, comercializării şi stocului produselor de uz fitosanitar; 
  3. ţinerea evidenţei importului, comercializării şi stocului produselor de uz fitosanitar şi/sau al fertilizanţilor în Registrul de evidenţă, înregistrat şi sigilat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor; 
  4. neadmiterea importului de produse de uz fitosanitar şi/sau de fertilizanţi, al căror termen de valabilitate expiră mai devreme de un an de la introducerea lor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

Importul sau, după caz, fabricarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor se efectuează în baza notificării obligatorii a fiecărui lot cu cel puțin 3 zile lucrătoare pînă la import sau, în cazul producerii, pînă la înstrăinare.

Notificarea se transmite ANSA, care este obligată să o înregistreze/confirme, după care fie intervine cu aplicarea măsurilor de interdicție, în cazul în care lotul notificat nu întrunește cerințele stabilite de legislația în vigoare a Republicii Moldova, fie transmite informația către organul vamal privind admiterea lotului notificat spre import.

În cazul în care ANSA nu răspunde oficial la notificare în termen de 3 zile lucrătoare, survine principiul aprobării tacite și agentul economic utilizează un exemplar al notificării (sau confirmarea recepționării notificării de către Agenție) pentru validarea acceptării importului ori a producerii lotului notificat.

La notificare (.docx, .pdf) se anexează copiile de pe:

  1. factura de import (invoice);
  2. contractul de vînzare-cumpărare încheiat;
  3. actul prin care se face dovada dreptului de proprietate asupra depozitului specializat, înregistrat oficial, sau de pe contractul de arendă a acestuia;
    certificatul de calitate, eliberat de producătorul produsului respectiv;
  4. confirmarea producătorului pentru firmele reambalatoare – în cazul importului de produse de uz fitosanitar şi de fertilizanţi pentru comercializare în ambalaj mic.

Notă: Solicitarea altor documente decît cele specificate nu se admite. 

La depunerea notificării, un exemplar al notificării semnate și înregistrate se va restitui solicitantului numai în cazul prezentării întregului pachet de documente stabilit.

 

Legislația:

Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000

Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător

Hotărîrea Guvernului nr. 938/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

Hotărârea Guvernului nr.333/2018 cu privire la aprobarea unor modele de acte

 

 

 

 


filter.type.import
filter.type.export
filter.location
filter.tarim
filter.info
filter.tarifs

No Data

contact-center.title

contact-center.info

contact-center.note

call-center

footer.tip

country

footer.tip.location

footer.tip.street

fax: footer.tip.fax

email: footer.tip.email

phone: footer.tip.phone

footer.info

country

footer.info.location

footer.info.street

fax: footer.info.fax

email: footer.info.email

phone: footer.info.phone

footer.title

footer.content

footer.note