Controlul mărfurilor la importControlul siguranței alimentelor

Controlul siguranței alimentelor

3374

Se supun controlului pentru siguranța alimentelor mărfurile care sînt destinate consumului uman:

  • produse alimentare de origine nonanimală (legume, plante, rădăcini și tuberculi alimentari, fructe, cafea, ceai, mate și mirodenii, cereale, semințe, gume, rășini, seve și extracte vegetale, grăsimi și uleiuri de origine vegetală, zaharuri, băuturi alcoolice, nealcoolice și oțet, procesate sau nu, produse obţinute din acestea, suplimente alimentare, produse chimice anorganice și organice utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare, precum și oricare alte produse ce sînt destinate consumului uman și ce nu sînt de origine animală), și
  • produse care sînt utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare destinate consumului uman.

 

Controlul pentru siguranța alimentelor este efectuat de

Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA)

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu, 63

telefon: +373 (22) 26 47 30

email: info@ansa.gov.md

pagina web: www.ansa.gov.md

 

Toate mărfurile sus-menționate se supun controlului la punctele de inspecție de la frontieră.

Punctele de inspecție se află în cadrul următoarelor puncte de trecere a frontierei:

  • Leuşeni – Albiţa, inclusiv Calea ferată, Ungheni;
  • Giurgiuleşti, inclusiv Galaţi/Port/Reni, Cahul și Calea ferată, Etulia;
  • Criva – Mămăliga, inclusiv Calea ferată, Vălcineț;
  • Tudora – Starokazacie;
  • Chişinău, inclusiv Aerogara, Calea ferată și Poşta, Chișinău;
  • Pervomaisk – Cuciurgan, inclusiv Calea ferată, Cuciurgan;
  • Goianii Noi – Platonovo.

Pot fi create și posturi provizorii cu competențe similare posturilor de inspecție permanente de la frontieră.

 

I. Etapele controlului siguranței alimentelor  

a) Notificarea prealabilă

Operațiile de import de produse supuse controlului siguranței alimentelor se realizează pe baza unei notificări prealabile, prin intermediul sistemului informațional Sistemul de expertiză și control al comerțului (TRACES) cu cel puțin 24 de ore înainte de operația de import.

Notă: Pentru a efectua o notificare a unui import prin sistemul TRACES agenţii economici trebuie să fie înregistraţi în acest sistem. Înregistrarea agenților economici în sistemul informațional (TRACES) va fi efectuată de către ANSA, în termen de 5 zile de la depunerea cererii în acest sens.

b) Actele necesare și controlul ANSA

La introducerea în Republica Moldova, mărfurile sus-menționate trebuie să fie însoţite de următoarele documente, prezentate în original:

 

  • un document emis de producător/exportator pentru toate produsele alimentare de origine nonanimală prin care confirmă calitatea și inofensivitatea;
  • un document eliberat de autoritatea competentă din domeniul siguranţei alimentelor al statului exportator, ce atestă că produsele alimentare de origine nonanimală sînt sigure şi conforme cu prevederile legislației, care se solicită doar pentru produsele alimentare de origine nonanimală supuse controlului consolidat. Lista produselor alimentare de origine nonanimală supuse controalelor consolidate se actualizează cel puțin de 2 ori pe an şi se plasează pe pagina web oficială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

 

Aceste documente trebuie să indice țara de origine a produselor, numărul lotului care alcătuiește transportul (în cazurile prevăzute de legislație), data-limită de consum sau data durabilității minime, sau data fabricării și termenul de valabilitate.

Documentele trebuie să fie întocmite în limba română sau în una dintre limbile de circulație internațională (engleză sau rusă).

Inspectorii ANSA efectuează controlul documentar al mărfurilor supuse controlului pentru siguranța alimentelor și controlul fizic al mărfurilor bazat pe analiza riscurilor, precum și prelevarea de probe.

Pe baza rezultatelor controalelor, inspectorii ANSA completează partea a 2-a a documentului de intrare (documentul care se completează prin sistemul informațional Sistemul de expertiză și control al comerțului (TRACES) de către operatorul economic sau reprezentantul acestuia și de către autoritatea competentă care confirmă finalizarea controalelor oficiale și însoţește transportul de produse alimentare de origine nonanimală și produse care sînt utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare destinate consumului uman pînă la destinaţia finală, în trei exemplare; un exemplar se eliberează operatorului economic, un exemplar – organului vamal, și un exemplar se păstrează la punctul de inspecție la frontieră.

Originalul documentului, semnat și ștampilat de inspectorul de la punctul de inspecție la frontieră al ANSA, trebuie să însoțească produsele pînă la depozitul de destinaţie.

În cazul produselor care au o altă utilizare decît cea destinată consumului uman, operatorii economici prezintă la punctul de inspecție la frontieră o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului aprobat prin ordin de ANSA.

Punerea în liberă circulaţie a mărfurilor respective este permisă de organul vamal la prezentarea de către operatorii economici a documentului de intrare, completat corespunzător de către ANSA.

 

II. Reimportul sau reintroducerea

Reimportul sau reintroducerea mărfurilor supuse controlului pentru siguranța alimentelor se permite de către ANSA, dacă aceste mărfuri au fost refuzate de o altă ţară, în cazul în care sînt îndeplinite următoarele condiţii:

  • mărfurile sînt însoţite de documentul original sau de o copie legalizată de către autoritatea competentă care a eliberat documentul, însoţit(ă) de detalii cu privire la motivele refuzului și de o garanţie că s-au respectat condiţiile de depozitare și de transportare a mărfurilor și că acestea nu au fost supuse vreunei manipulări;
  • în cazul containerelor sigilate, mărfurile trebuie să fie însoţite de o declaraţie din partea transportatorului, din care să reiasă că nu a fost manipulat sau descărcat conţinutul transportului.

Inspectorii de la punctul de inspecție la frontieră din cadrul ANSA autorizează reintroducerea mărfurilor în urma controlului documentar, de identitate și fizic, sigilează și direcţionează lotul de marfă către importator.

 

Legiaslația:

 

Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000

Hotărîrea Guvernului nr. 938/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

 


filter.type.import
filter.type.export
filter.location
filter.tarim
filter.info
filter.tarifs

No Data

contact-center.title

contact-center.info

contact-center.note

call-center

footer.tip

country

footer.tip.location

footer.tip.street

fax: footer.tip.fax

email: footer.tip.email

phone: footer.tip.phone

footer.info

country

footer.info.location

footer.info.street

fax: footer.info.fax

email: footer.info.email

phone: footer.info.phone

footer.title

footer.content

footer.note